Dromen zijn bedrog toch..?

11 jul

Afgelopen dagen droomde ik zo ontzettend vaak en zoveel in één nacht over allemaal mensen uit de omgeving. Iets wat ik normaal gesproken bijna nooit heb, want in mijn dromen komen meestal meer door mijn brein zelf verzonnen personen voor dan mensen die ik ken (van gezicht). Ik vind dat dan ook echt uiterst verwarrend, want op het moment dat ik dan op sta om de dag te beginnen heb ik echt geen idee meer wat nou droom was en wat werkelijkheid is.

Zo heb ik vanmorgen dus heel mijn postvak in doorgespit naar dat ene mailtje dat ik ontvangen zou hebben, maar na 10 minuten zoeken realiseerde ik me in eens ‘was dat eigenlijk wel werkelijkheid?’ Bij die gedachte moest ik onwijs diep gaan graven in die hersenpan van me, die op de vroege morgen nog niet bepaald wakker is, om antwoord te krijgen op die vraag. Het antwoord kon ik er niet vinden, maar het vermoeden dat het plaats gevonden heeft in een van mijn dromen komt steeds meer naar boven borrelen. Het irritante aan mijn hersens is dat ik in werkelijkheid al amper dingen kan onthouden dus laat staan wat er allemaal ’s nachts gebeurt als ik lig te slapen, maar aan de andere kant heeft dat ook wel weer zijn voordelen. Zo kan ik me niet lang druk maken om dingen die er gebeuren waar ik geen grip op heb, al komt dat ook zeker voort door mijn weg die ik afgelegd heb afgelopen jaren, dat lijkt misschien egoïstisch, maar waarom zou ik mezelf opzadelen met iets wat ik niet veranderen kan? Waarom zou ik mijn lichaam willen voeden met leed, agressie, verdriet, angst en woede vanuit deze wereld? In mijn ogen voed je het dan alleen maar meer en word het er niet beter op.

Wat is waarheid wat er in de kranten staat, wat er uitgezonden wordt op tv, wat er verteld wordt op de radio? Het maakt niet uit waar het over gaat, maar alles heeft meerdere kanten, maar meestal wordt er maar een kant belicht met een flinke dosis, zowel vermomd in mooie woorden als openlijk, aan ‘eigen mening’ van de journalist. Dit is een van de redenen waarom de kranten op mijn deurmat linea recta de oudpapier bak in vliegen, mijn tv uitstaat op de momenten dat het journaal uitgezonden wordt en er altijd een radiostilte heerst, ik heb overigens ook geen radio, in mijn liefdevolle studiootje. Noem mij maar naïef als dit in je op kwam, maar ik zal geen oordeel vellen over iets in de wereld waar ik de gehele waarheid niet over weet.

Omdat ik toch alweer heerlijk afgeweken ben van het onderwerp waar ik eigenlijk over wou schrijven gaan we daar maar gewoon even lekker mee door! Alles komt zoals het komt in het leven en dan laat ik het ook maar komen ook. Om nog een voorbeeldje naar voren te brengen over hoe kortzichtig deze wereld is: een aantal jaar terug zette de postcodeloterij zich in om de mensen in Afrika te helpen tegen Malaria. Voor elke euro die ze ophaalde werd er een klamboe gegeven aan een persoon daar, zodat ze veilig konden slapen en beschermt zouden zijn tegen muggen die Malaria overbrengen (en lyme niet te vergeten, owja oeps daar mag niet over gesproken worden). Harstikke leuk en aardig dat ze deze mensen dan geholpen hebben, maar vanuit een andere kant bekeken helpen ze de dorpen er totaal niet mee. De bewoners die als werk klamboes maken hebben opeens geen werken meer dus ook geen inkomsten, waardoor de economie in zo’n dorpje flink daalt. Maar de kortzichtige Postcodeloterij strijkt met de roem dat ze zo geweldig bezig zouden zijn, nooit meer omkijkend naar die mensen in dat dorpje, en gaan vrolijk door met het volgende grandioze idee. Dat lijkt mij niet helemaal de juiste weg..? Is er geen gulden middenweg? En willen die mensen eigenlijk wel geholpen worden? Ze belichten alleen de ernstige kant van het land, maar zij zijn niet beter gewend dan dat ze zo leven en veel mensen zijn daar zoveel gelukkiger dan de mensen hier met al hun gadgets, dure auto’s en onzin terwijl ze eigenlijk geen idee hebben wie ze van binnen zijn.

Afgelopen jaren heb ik onder andere geleerd en ondervonden dat geld, gadgets, dure spullen echt niet gelukkig maken, maar de kleinste ontastbare dingen zoveel gelukzaligheid kunnen geven dat de gehele wereld vol status en roem er niet meer toe doet. Zo zeggen ze dromen zijn bedrog, maar is dat eigenlijk wel zo? Zou het niet zo zijn dat die ene droom jou iets duidelijk wilde maken over de illusie die ze werkelijkheid noemen?

179554_10151621733615937_1700698301_n

2 Reacties naar “Dromen zijn bedrog toch..?”

  1. Rieuw 11 juli 2013 bij 11:09 am #

    En zo is het! Ontzettend mooi geschreven!! Trots…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: