Recept: Piece of cake ®

7 okt

Een lekkere cake maken zonder tarwe, lactose, ei en suiker moeilijk..?
Vanaf vandaag niet meer!

Nadat ik op het internet niet precies het recept kon vinden waar ik naar op zoek was heb ik verschillende recepten, mijn eigen ervaring en wat mijn gevoel me in gaf gecombineerd en daar kwam een fantastisch recept uit rollen. Je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn om deze overheerlijke cake te kunnen maken, vandaar de dubbelzinnige naam ‘Piece of cake’

De basis voor iedere cake is hetzelfde en zo kun je eindeloos varieren naar smaak. Omdat ik zelf geen weegschaaltje heb meet ik alles af met een grote mok of op gevoel. Dit maakt het recept misschien niet even makkelijk, maar houd in ieder geval in je achterhoofd dat het beslag uiteindelijk een dikke brei hoort te zijn. Mocht dit niet het geval zijn kun je altijd of meer zonnebloemolie toe voegen of meer amandelmeel en/of speltbloem.

Probeer dit recept gerust eens uit, ookal heb je zelf geen gezondheidsproblemen of intolleranties, en je zult versteld staan van het resultaat 😉 Succes!

Wat heb je nodig?
◾Kom
◾Mixer
◾Zeefje
◾Rasp
◾Cakeblik
◾Spatel
◾Lepel

Basis ingrediënten
◾1,5 grote mok Amandelmeel *
◾1,5 grote mok Speltbloem *
◾1 theelepel Bakpoeder
◾1 theelepel Baksoda
◾1 grote eetlepel Stevia
◾2 rijpe bananen
◾1 grote mok Zonnebloemolie of kokosolie
◾1 grote eetlepel Rijstmoutstroop

* De cake kan natuurlijk ook geheel glutenvrij gemaakt worden door alleen amandelmeel te gebruiken of door het speltbloem te vervangen door een glutenvrije variant. Ik persoonlijk doe het zo, omdat amandelmeel aardig wat ijzer bevat wat ik eigenlijk niet mag door mijn ijzerstapelingsziekte (Hemochromatose).

Ingrediënten naar smaak
◾walnoten
◾wortels

Recept ‘Piece of cake’
◾Als eerste zet je de oven op 180 graden en laat deze voorverwarmen.
◾Doe dan alle droge ingrediënten (dus de eerste 5 in het rijtje), mochten er klontjes inzitten zeef ze dan eerst, in de grote kom.
◾Pak de twee rijpen bananen en prak deze fijn met een vork.
◾Was en rasp de wortelen, breek de walnoten wat fijner en doe dit bij de droge ingrediënten in de grote kom.
◾Ondertussen even het cakeblik invetten met wat olie of doe er bakpapier in.
◾Doe de geprakte bananen en de eetlepel rijstmoustroop ook in de kom erbij, schenk eerst de mok met zonnebloem of kokosolie half leeg en meng dit met de staafmixer door elkaar. Zo kun je tijdens het mixen er steeds wat meer zonnebloemolie bij gooien, totdat het een dikke brei is geworden. Mocht je meer olie nodig hebben? Doe dit dan erbij, want iedere mok is natuurlijk anders.
◾Als het beslag klaar is kun je dit overscheppen in het cakeblik en de laatste restjes eruit schrapen met een spatel.
◾Zet het cakeblik in het midden van de oven en bak deze in 50 – 60 min mooi bruin en gaar.
◾Is de cake mooi goudbruin? Dan even met een prikkertje erin prikken en als deze er schoon uitkomt is de cake klaar!
◾Haal de cake uit het cakeblik en laat deze afkoelen.

Als je toch eigenwijs er een stukje af wilt snijden om hem alvast te proeven zal de cake nog erg nat lijken van binnen, maar zodra deze afgekoeld en wat ingedroogd is zul je merken dat het hierdoor juist lekker smeuig zal zijn.

Variatie
Vervang het cakeblik door muffinvormpjes. Zo zorg je toch voor een leuker resultaat en omdat het een vrij kruimelig deeg is hoef je niet te klooien met plakjes snijden! Het recept is hetzelfde, maar de bereidingstijd ligt dan tussen de 20 – 30 minuten.

Voor een andere smaak variant vervang de wortel en walnoot door:
◾2 theelepeltjes speculaaskruiden, 1 theelepel extra kaneel, walnoot, gedroogd fruit keuze uit o.a. rozijnen/goji bessen/abrikozen/vijgen/mul berries/…
◾1 halve uitgeperste biologische citroen en citroenschil
◾1 eetlepels rauwe cacao met biologische sinaasappelschil
◾Pure chocolade (zonder suiker; keus is aan jou) brokjes met pecannoten en biologische sinaasappelschil

Bon appétit!

1360948732657

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: