Huisartspraktijk ‘De geldwolf’

20 jan

Deze morgen ging ik even mijn declaraties checken op de VGZ website, want het is toch echt alweer twee weken geleden dat ik ze opgestuurd heb en nog niks ontvangen of vernomen. Er stond nog niks op de website tussen mijn declaraties, maar tot mijn grote verbazing stond er wel dat ik op 1 januari 2014 bij mijn huisarts geweest zou zijn, en eind oktober ook al een keer, terwijl ik toch zeker weet dat ik al langer dan 6 maanden mijn gezicht daar niet heb laten zien. Mijn eerste gedachten was ‘ze zullen wel een foutje hebben gemaakt en mijn moeder met mij verwisseld hebben, maar waarom zou mama op 1 januari naar de huisarts gaan?’

Nadat ik mijn moeder gesproken had en zij mij vertelde ook al maanden niet op consult te zijn geweest pakte ik mijn telefoon maar om de VGZ zelf raad te plegen, want dan zal de fout daar wel liggen. Of natuurlijk bij maar huisarts die als tweede op mijn bellijstje stond naast wat andere mensen die gebeld zouden moeten worden deze morgen. Mijn eerste vraag ging over de declaraties die nog niet verwerkt zouden zijn of geheel onderschept bij de post wat me ook al eens eerder overkomen is. Geen zinnig antwoord kon ik hier op krijgen alleen dat het zo druk was op de declaratie-afdeling en dat het daar weleens aan kon liggen dus wacht het maar weer even af. Op mijn tweede vraag over de declaratie van de huisarts kon ze me wel een zinnig antwoord geven, want ze was er laatst dus achter gekomen dat dit ‘normaal’ zou zijn dat een huisartspraktijk dat doet. ‘Normaal..? Hoezo normaal..?’ Het is dus wettelijk toegestaan dat een huisartspraktijk een keer per kwartaal geld mag declareren, of een patiënt nou wel of niet op spreekuur is geweest, om toch nog wat geld te verdienen aan deze patiënt. Mijn bek viel er geheel van open zal ik je vertellen en met de woorden ‘Dat is echt niet normaal, dat is ronduit belachelijk, maar nu weet ik wel hoe de vork in de steel steekt! Super bedankt en een fijne dag nog’ sloot ik het gesprek af met in gedachten hier ga ik eerst een blog over schrijven, nadat ik mijn moeder ingelicht heb.

Nu kun je denken ‘Dreetje waar maak jij je druk om?’ Nou ik vind het gewoon ronduit belachelijk dat ze geld mogen declareren van een patiënt die niet eens op de praktijk geweest is. Dus of je nou wel of niet komt maakt ze geen ene reet uit, want geld verdienen ze toch wel over je rug en dat is dan nog wettelijk toegestaan ook volgens de VGZ telefoniste die het overigens ook te belachelijk voor woorden vond! Dan wordt het wel vergoed, en das maar goed ook anders hadden ze Zwelgje (nieuwe bijnaam voor draakje) aan de lijn gehad, dus hoef je het niet zelf te betalen al is dat natuurlijk ook weer onzin, want uiteindelijk betaal je het wel zelf door het forse bedrag dat iedere maand weer doodleuk, nog net zonder smiley erbij, van mijn magere bankrekening afgeschreven wordt. Dan durfden ze ook nog eens sinds dit jaar de voorwaarden voor alternatieve zorg, dat voorheen 100% vergoed werd en nu nog maar 45 euro per consult per dag!!!, te veranderen, waardoor ik alsnog veel uit mijn eigen magere portemonnee kan trekken. En ik weet nu al dat er komend jaar vaak getrokken zal moeten worden zonder dat er enigszins ook maar iets uit komt en ja dit gaat toch echt over mijn portemonnee. Het is gewoon te belachelijk voor woorden en bewijst wel weer dat deze zieke wereld niet om de gezondheid van de patiënt draait, maar om de dikke vette portemonnee van de zieke reguliere zorg/big-maffia-farmaceutische-industrie! Dus ja daar maak ik me wel boos om, want als ik al niet chronisch ziek zou zijn dan werd ik dat wel hiervan….. Fucking shame on you Nederlandse zorg!

Zo dat is er ook weer uit en nu ga ik de dag heerlijk voortzetten met een kruidentheetje, detox power juiceje en een gezonde maaltijd, want gezond, puur, eerlijk voedsel dat is het beste medicijn dat er is! Terug naar de bron ❤

Namasté, Andrea

geldwolf

3 Reacties to “Huisartspraktijk ‘De geldwolf’”

 1. Thomas Pannenkoek 20 januari 2014 bij 5:48 pm #

  In België is het niet veel beter (helaas…)

 2. Adventatious 20 januari 2014 bij 8:01 pm #

  Ik begrijp je boosheid. Maar stel je voor je huisarts doet een bijscholingscursus (of hoe dat in die kringen ook mag heten) over Lyme of een andere specifieke ziekte van een patiënt ? Daar zou hij of zij toch betaald voor moeten worden ? Het hebben van patiënten vergt ook geld, tijd en inzet als ze niet langskomen. Alleen denk ik dat huisartsen in de praktijk veel te makkelijk teveel patiënten aannemen. Dan heeft de huisarts geen tijd om dossiers eens goed door te lichten en dingen bij te houden. (wat eigenlijk de bedoeling is)

  Idealiter zou een huisarts betaald moeten worden om mensen GEZOND te houden, dus alleen een maandelijkse bijdrage voor de patiënten en geen extra kosten als ze daadwerkelijk op het spreekuur verschijnen. (een soort gezondheidsmanager, al haat ik het woord manager) Nu is ziekte eigenlijk winst.. heel raar.

  Het huidige systeem werkt slecht en is duur, maar ik denk niet dat de huisartsen de grote geldwolven zijn. Zij zijn helaas vaak wel instrumenten in de handen van BIG FARMA (met overbodige medicijnen en overdreven dure en onnodige testen/behandelingen)

  Misschien krijgen huisartsen relatief wel te weinig van de zorg-koek per patiënt en nemen ze daarom veel patiënten aan ? Er zijn vast huisartsen die op geld uit zijn, maar over het algemeen zijn het denk ik best sociale mensen.

 3. Anouk 21 januari 2014 bij 11:13 am #

  Who, dat wist ik dus ook niet he! En ik vind het ronduit schandalig, belachelijk, inhalig en over de rug van iedereen. En dan roepen dat ze zorgkosten zo hoog zijn! Vind je het gek??? Als ze gewoon elkkwartaal mogen declareren…. Stelletje grmbl###. Achterlijke wereld..
  Zo, lucht ook op! Haha. Wat een wereld!?
  Liefs,
  Anouk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: